Powered By Blogger

svētdiena, 2011. gada 26. jūnijs

Donnie Darko, kāpēc vakar negulēji?

Vakarnakt tiešām negulēju. Tas nav saistīts ar Jāņos iestrādāto režīmu - gulēt dienas un badīt gaisu ar degunu naktīs, bet gan ar Richard Kelly darbu Donnie Darko.

Divas stundas garā 2001. gada filma nemitīgi turēja važās, lika strādāt galvai un arī uzturēja tonusu citos orgānos, tikai nesaprotu kāpēc? Kas man nakts vidū lika meklēt recenzijas un citu ļaužu viedokļus, kuriem filma sarūpējusi līdzīgas emocijas?




Godīgi sakot, šī ir otrā reize, kad uzreiz pēc filmas pabeigšanas mani kaut kas dzen to izpētīt smalkāk. Pirmo reizi vairs neatceros, bet toties atceros pirmo domu pēc Donija Darko: "Par ko, pie velna, tas viss bija?'', bet tajā pašā laikā apzinoties, ka tas noteikti ir ģēnija darbs. Katrā ziņā, jautājumi ir, atbilžu nav.


“I find it kind of funny/ I find it kind of sad/ That the dreams in which I’m dying/ Are the best I’ve ever had…”

Tie, kas nav redzējuši, bet plāno to darīt, varētu šeit apstāties, jo ar tālāk uzrakstīto, iespējams, traucēšu izjust kādu emociju gammu un sabojāšu skatītprieku.

.....................................................................................................................................................................


Izejot cauri nelielam skaitam recenziju, skaidrs ir viens - nevienam nekas nav skaidrs!
Brīdī, kad autors atrisina problēmu, viņš reizē arī atstāj daudz neatbildēu jautājumu. Jā, tur ir mīlas stāsts, pusaudžu problēmas, vienaudži, ģimene, sarežģīta iekšējā pasaule mijās ar garīgām problēmām. Šīs ir lietas, kas ir daudzmaz izprotamas, bet paliek milzumdaudz objektu un jautājumi, kuri vienkārši karājās gaisā.
Šķita, ka esmu jau nedaudz par vecu, lai saprastu, tad atkal pavīdēja doma, ka ne tuvu vēl neesmu sasniedzis vecumu, lai spētu šo filmu atrisināt, bet, lasot atsauksmes, sapratu, ka neviens nespēj atrisināt filmas mīklu, kas, manuprāt, arī ir tas tīkls, kurā esmu iepīts! Tomēr ticu, ka katram tēlam ir sava nozīme, ir atrisinājums. Ko simbolizē lidmašīnas dzinējs, par kuru neviens nezina? Kas domāts ar iedomāto melno trusi? Kāda loma ir ceļošanai laikā, skolas literatūrai? Vecās večiņas nozīme, viņas izmisīgie pastkastes apmeklējumi? Un ko norāda pasaules gals? Kur ir robeža starp sapni un realitāti? Kādēļ Donijs izvēlas šādas beigas? Lai gan filma ierāmēta zem zinātniskās fantastikas un mistērijas žanriem, tomēr tas nav attaisnojums nekārtībai, kas paliek filmai beidzoties.

Varbūt arī tas ir stipri vienkāršāk!





Domāju, ka katrs šo vēstījumu uztver savādāk un pareizi. Tieši tā, ši filma nav pēc alfabēta sakārtots grāmatu plaukts, tā vairāk atgādina poļu virtuves iekārtas salikšanu bez pamācības - haotisku, grūtu, tomēr ne neiespējamu, ne nepareizu, bet viennozīmīgi ''pareizi'' ir tas, kā katrs filmu saprot un attiecina pret savām vērtībām. Autors izdarījis lielisku darbu, lai katrs censtos izprast Donija ceļu, kas neatstāj vienaldzīgu.

Noteikti šo filmu skatīšos atkal un atkal, lai katrā dzīves posmā ar sajūtu noskaņām paņemtu no tās sev nepieciešamo maģiju.

Lieku devītnieku!


E:
Šodien arī 10 km zem 40 minūtēm. Progress!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru